ROLUL PRESEI ÎN VIAŢA UNEI MINORITĂŢI. PERSPECTIVĂ GENERALĂ CU REFERIRE LA EVOLUŢIA ÎN TIMP A SĂPTĂMÂNALULUI „FOAIA ROMÂNEASCĂ”

ROLUL PRESEI ÎN VIAŢA UNEI MINORITĂŢI. PERSPECTIVĂ GENERALĂ CU REFERIRE LA EVOLUŢIA ÎN TIMP A SĂPTĂMÂNALULUI FOAIA ROMÂNEASCĂ”

 

Eva IOVA,

Redactor-şef „Foaia românească”, Ungaria

 

Abstract

The head-editor of the “Foaia Românească” newspaper, presents in his study, “The role of press in the life of a University” – as general perspective, referring to the evolution in time of the weekly newspaper “Foaia Românească”.

 

În anul 1904, revista Familia, care atunci apărea la Oradea, publică mărturisirea unei bătrâne despre ceea ce a însemnat pentru ea şi o întreagă generaţie de cititori revista lui Iosif Vulcan: „Eram măritată, şi încă nu citisem nimic româneşte. Într-o zi, era mi se pare prin ’65, mă surprinse unchiul cu o foaie românească, pe care era scris Familia. O foaie românească! O prind în mână, încerc să cetesc, silabizez şi m-am trudit vreo trei ore până am reuşit să cetesc cât de cât. Îmi plăcea mult cum sună graiul românesc şi-mi pare că şi acum simt căldura focului ce ardea în faţă, în ochii şi-n tot sufletul meu, de bucurie că voi învăţa a ceti româneşte… Tocmai ca mine mai sunt încă multe bunice, cari numai cetind Familia au învăţat a ceti româneşte şi a se îndrăgi de limba românească.”

Citeste articolul